5η ΣΤΑΣΗ

Ο Σίμων ο Κυρηναίος βοηθά τον Ιησού να σηκώνει το σταυρό του

5η ΣΤΑΣΗ : Ο Σίμων ο Κυρηναίος βοηθά τον Ιησού να σηκώνει το σταυρό του

«Και καθώς τον πήγαιναν να τον σταυρώσουν, έπιασαν κάποιον Σίμωνα Κυρηναίο, που γύριζε από το χωράφι του, και του φόρτωσαν το σταυρό να τον κουβαλάει πίσω από τον Ιησού» (Λκ.23,26).

«Να σηκώνετε ο ένας το βάρος του άλλου, κι έτσι να εφαρμόσετε πλήρως το νόμο του Χριστού» (Γαλ.6,2).

«Χαίρομαι τώρα που υποφέρω για χάρη σας και συντελώ έτσι με τα σωματικά μου παθήματα, ώστε να ολοκληρωθούν οι θλίψεις που πρέπει να υπομείνει το σώμα του Χριστού, δηλαδή η Εκκλησία» (Κολ.1,24).

«Σ’ εσάς δόθηκε το χάρισμα, όχι μόνο να πιστεύετε στο Χριστό, αλλά και να υποφέρετε γι’ αυτόν» (Φιλ.1,29).

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μη φοβάσαι Σίμων. Ξέρω καλά πως δεν μπόρεσες να πεις όχι στους στρατιώτες, που σου φόρτωσαν το σταυρό μου. Γνωρίζω οτιδήποτε συμβαίνει στην καρδιά σου. Σ’ ευχαριστώ που με βοηθάς, γιατί δεν αντέχω άλλο. Μαζί σου θέλω να βαστάξω το σταυρό, που μου έδωσε ο Πατέρας. Σε έχω ανάγκη. Θα μπορέσω να φθάσω ως το τέλος μόνο μαζί σου. Ο Πατέρας γνώριζε ότι εσύ θα βρισκόσουν εκεί, μαζί μου, κοντά μου, αλλά και μέσα μου. Είσαι μαζί μου, αλλά εγώ είμαι μαζί σου. Η χάρη μου θα φθάσει σ’ εσένα. Θα απαλύνει την επαναστατημένη καρδιά σου, θα τη βοηθήσει να σηκώσει αυτό το σταυρό που είναι δικός μου. Εγώ σε ευλογώ Σίμων, επειδή με βοηθάς να κάνω αυτό που δεν ήθελα να κάνω μόνος μου. Εγώ σε ευλογώ τώρα, σε ευλογώ στο πρόσωπο των γιων σου, του Αλέξανδρου και του Ρούφου, που θα είναι υπερήφανοι μια μέρα γι’ αυτό που κάνεις σήμερα. Εγώ ευλογώ στο πρόσωπό σου όλους εκείνους οι οποίοι, στη διάρκεια των αιώνων, θα σου μοιάξουν, όλους εκείνους που θα εξαναγκαστούν να σηκώσουν ένα βάρος και ένα σταυρό που δεν θα έχουν διαλέξει ή θελήσει. Όλοι οι σταυροί του κόσμου, όλα τα βάσανα του κόσμου θα ευλογηθούν από το δικό μου σημερινό σταυρό. Σ’ ευχαριστώ Σίμων που με βοηθάς. Σ’ ευχαριστώ!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θεέ μου, κοίταξε
όποιον ιερέα είναι θλιμμένος στην εποχή μας.
Στήριξέ τον και ανακούφισέ τον.
Δείξε σε όσους υποφέρουν
ποιος είναι Εκείνος που υποφέρει μαζί τους!

< >