4η ΣΤΑΣΗ

Ο Ιησούς συναντά τη Μητέρα του

4η ΣΤΑΣΗ : Ο Ιησούς συναντά τη Μητέρα του

Ο Συμεών τους ευλόγησε και είπε στη Μαριάμ τη μητέρα του Ιησού: «Αυτός θα γίνει αιτία να καταστραφούν ή να σωθούν πολλοί Ισραηλίτες. Θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Όσο για σένα, ο πόνος για το παιδί σου θα διαπεράσει την καρδιά σου σαν δίκοπο μαχαίρι» (Λκ.2,34-35).

«Η μητέρα του διατηρούσε μέσα στην καρδιά της όλα αυτά τα λόγια» (Λκ.2,51).

«Όλοι εσείς κοιτάξτε και πείτε αν υπάρχει πόνος σαν το δικό μου πόνο που με βασανίζει» (Θρήνοι 1,12).

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μητέρα! Μητέρα μου! Τι καλά που είσαι εδώ! Ξέρω καλά ότι το να βλέπεις το αίμα μου, σου ξεσχίζει την καρδιά. Για σένα βρίσκομαι εδώ. Ο Πατέρας είδε το σημερινό μου πόνο, όταν έπλασε την αμίαντη ψυχή σου. Τι υπέροχο πράγμα να είσαι αγνή και άμωμη από πάντα. Τι υπέροχο να υπάρχει σήμερα στη γη κάποιος που είναι δίπλα μου, κάποιος που χαροποιεί τον Πατέρα μαζί μου. Τι ευτυχία να υπάρχει σήμερα μαζί μου κάποιος που δεν ανυπάκουσε ποτέ στον Πατέρα, που δεν τον παραγνώρισε ποτέ, που δεν τον εγκατέλειψε. Μητέρα! Μητέρα μου Μαρία! Η καρδιά μου ποτέ δεν σε εγκατέλειψε, αλλά τώρα που βαδίζω προς το θάνατο, όλα μέσα μου επιστρέφουν σ’ εσένα. Ευχαριστώ που είσαι εδώ, αυτή τη στιγμή που οι μυστικές σκέψεις του καθενός έρχονται στο φως, αυτή την ώρα κατά την οποία οι μαθητές μου είναι μακριά. Μητέρα, η ώρα μου έφθασε, είναι και η δική σου ώρα. Εγώ λυτρώνω ένα απέραντο πλήθος. Εσύ είσαι η βασίλισσά του, εσύ που τους γεννάς μαζί μου. Μητέρα! Μείνε άγρυπνη μαζί μου. Όλοι εκείνοι τους οποίους αγαπά ο Πατέρας, δεν έχουν πια κρασί, εγώ τους δίνω αυτή τη ζωή που λαβαίνω από σένα. Όπως με δίδαξες όταν ήμουν μικρός, εγώ υπακούω, υπακούω στον Πατέρα, σε όλα όσα μου λέει.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι από το ύψος του σταυρού ο Ιησούς κοίταξε τη μητέρα του και τον Ιωάννη τον αγαπητό μαθητή του. Εμπιστεύθηκε το μαθητή στη μητέρα του: «Γυναίκα, ιδού ο υιός σου!». Έδειξε έπειτα τη Μαρία στον μαθητή: «Ιδού η μητέρα σου» (Ιω.19,26). Σ’ αυτόν τον άνθρωπο μόνο, στον μαθητή που αγαπούσε, ο Ιησούς παρέδωσε τη Μαρία ως μητέρα· της εμπιστεύθηκε όλους τους ανθρώπους στο πρόσωπο ενός εκπροσώπου τους. Υπακούοντας στα λόγια διαθήκης του Ιησού, εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας στη Μαρία ως μητέρα μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μητέρα, ο πόνος σου είναι μεγάλος σαν τη θάλασσα.
Απόκτησε για μας τη χάρη να το αναγνωρίζομε.
Η πάναγνη καρδιά σου είναι η μόνη που μπορεί πραγματικά
να καταλάβει τον πόνο του Υιού σου.
Συγκράτα μας από τη διάπραξη του κακού
και απόκτησέ μας να εισέλθουμε μαζί σου στην καρδιά του Ιησού.

< >