2η ΣΤΑΣΗ

Ο Ιησούς φορτώνεται το σταυρό

2η ΣΤΑΣΗ : Ο Ιησούς φορτώνεται το σταυρό

Παρέλαβαν λοιπόν τον Ιησού οι στρατιώτες. Και βγήκε από την πόλη σηκώνοντας στους ώμους του το σταυρό, ως τον λεγόμενο «Τόπο κρανίου», στα εβραϊκά «Γολγοθά» (Ιωάν.19,16).

«Αυτός, όμως, φορτώθηκε τις θλίψεις μας κι υπέφερε τους πόνους τους δικούς μας... Ήταν αιτία οι αμαρτίες μας που αυτός πληγώθηκε, οι ανομίες μας που αυτός εξουθενώθηκε. Για χάρη της δικής μας σωτηρίας εκείνος τιμωρήθηκε και στις πληγές του βρήκαμε εμείς τη γιατρειά» (Ησ.53,4-5).

Ο Ιησούς έλεγε σε όλους: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του κι ας σηκώνει κάθε μέρα το σταυρό του κι ας με ακολουθεί· γιατί όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει· όποιος όμως χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου, αυτός θα τη σώσει» (Λκ.9,23-24).

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σταυρέ αγαπημένε, που τόσο καιρό σε επιθύμησα! Σταυρέ τρομερέ, πολύ βαρύ για το εξαντλημένο σώμα μου. Σταυρέ του βασανιστηρίου που πλησιάζει. Πάντα σε σκεπτόμουν. Σταυρέ σωτηρίας όλου του κόσμου. Νυμφεύομαι μαζί σου όλους τους πόνους του κόσμου. Σου δίνομαι. Σου δίνω τη σάρκα μου και το αίμα μου, σου δίνω τη θεότητά μου. Θα φέρεις σε όλους την αγάπη μου και τη χαρά μου. Αββά, Πατέρα, ο οποίος θέλεις να σώσεις τον κόσμο μέσω αυτής της φρικαλεότητας, δώσε δύναμη στον Υιό σου. Μπορώ να μην πιω το ποτήρι που μου δίνει ο Πατέρας; Πατέρα, έρχομαι προς εσένα!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ευχαριστώ Κύριε
που βάσταξες το σταυρό των πταισμάτων μας,
το σταυρό των πταισμάτων όλης της ανθρωπότητας.
Δώσε μας να δεχτούμε τους σταυρούς που μας στέλνεις
και στήριζε με τη δύναμή σου όσους υποφέρουν
στο σώμα τους και στην ψυχή τους.

< >