1η ΣΤΑΣΗ

Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο

1η ΣΤΑΣΗ : Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο

Ο Πιλάτος σηκώθηκε και τους είπε: «Ιδού, σας τον φέρνω έξω για να δείτε κι εσείς ότι δεν μπόρεσα να του βρω κανένα λόγο για να τον καταδικάσω». Τότε ο Ιησούς βγήκε, φορώντας το αγκάθινο στεφάνι και τον κατακόκκινο χιτώνα. Τους λέει ο Πιλάτος: «Ιδού ο άνθρωπος!». Όταν τον είδαν έτσι οι αρχιερείς και οι φρουροί του ναού, άρχισαν να φωνάζουν: «Σταύρωσέ τον. Σταύρωσέ τον».... «Εμείς έχουμε νόμο, και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πεθάνει, γιατί ισχυρίστηκε πως είναι υιός Θεού».... Ο Πιλάτος διέταξε να φέρουν έξω τον Ιησού και κάθισε στην έδρα του δικαστή.... Ο Πιλάτος είπε στους Ιουδαίους: «Ιδού ο βασιλιάς σας».... Απάντησαν οι αρχιερείς: «Δεν έχουμε άλλον βασιλιά, εκτός από τον αυτοκράτορα». Τότε τους τον παρέδωσε για να τον σταυρώσουν. (Ιωάν. 19,4-16).

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς γνωρίζει τι υπάρχει στον άνθρωπο. Έπλασε τον άνθρωπο με λογικό, ικανό να κρίνει. Τον έπλασε ελεύθερο, ικανό να αγαπά αλλά και να αμαρτάνει. Είδε να σκληραίνει η καρδιά του Ιούδα, είδε την αλαζονεία και τη ζήλια των φαρισαίων που αναζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία για να τον εξοντώσουν. Βλέπει τη δειλία του Πιλάτου εμπρός στις απειλές. Καταλαβαίνει την τρομερή φράση, την αποτρόπαιη ύβρη κατά του Πατέρα του, την άρνηση όλης της ιστορίας του Ισραήλ: «Δεν έχομε άλλο βασιλιά εκτός από τον Καίσαρα». Η μακραίωνη διαθήκη επαναλάμβανε: «Εγώ θα είμαι ο Θεός σας, εσείς θα είστε ο λαός μου». «Λαέ μου, σε έπλασα, απάντησέ μου». Γνώριζε ότι βάδιζε προς την ύψιστη αδικία· αλλά τώρα η απόφαση έχει παρθεί.

Στο διάβα των αιώνων και των γενεών, αρχίζοντας από την εποχή των Αποστόλων, δεν φανερώθηκε άραγε και πάλι ο Ιησούς Χριστός χιλιάδες φορές δίπλα στους καταδικασμένους εξαιτίας της αλήθειας, και δεν βάδισε προς το θάνατο μαζί με καταδικασμένους εξαιτίας της αλήθειας; (Ιωάννης Παύλος Β’, «Ο Λυτρωτής του κόσμου», αρ.12).

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε και Θεέ μας,
που σε έκριναν οι άνθρωποι,
μην επιτρέψεις να σε κρίνομε και πάλι
αμαρτάνοντας εναντίον σου,
και ενίσχυσε όλους εκείνους
που καταδικάζονται άδικα για χάρη σου.

>